+381 34 311 333 & 300 771 office@tipoklima.rs

Kako odabrati klima uređaj?

Početna ›› Najčesća pitanja ›› Kako odabrati klima uređaj?
Osveženje – to je ono što svi mi trazimo tokom sparnih dana, posebno stanovnici gradova gde zbog sve viših temperatura, sparine i vlage život tokom postaje gotovo nepodnošljiv. Ako Vas spoljne paklene vrućine nisu naterale na kupovinu klima uređaja, verovatno ćete to učiniti ove godine jer su klime postale gotovo neizbežan uređaj bez koga se ne može, ne samo u radnim prostorima, spavacim sobamaveć i kucama, gotovo poput ostalih kucnih aparata.

1. Prva stvar koju treba uzeti u obzir kvadratura prostora, odnosno površine, što je neophodno da bi se obezbedila funkcionalnost klima uredjaja. Takođe je važno uzeti u obzir vrstu objekata, odnosno, stambenih ili industrijskih prostorija.

2. Jačinu klima uređaja treba birati na osnovu kvadrature prostorija koji bi klima uređaj hladio, dogrevao ili grejao. Da bi lakše odredili kakav klima uređaj će odgovarati Vašem prostoru, navescu nekoliko primera:

- Prostor od 20-35 kvadratnih metara – klima jačine 9000Btu
- Prostor od 35-60 kvadratnih metara – klima jačine 12000Btu
- Prostor od 60-80 kvadratnih metara – klima jačine 18000Btu
- Prostor od 80-110 kvadratnih metara – klima jačine 24000Btu

3. Nepovoljni faktori za postavljanje klima uređaja mogu biti sunčana strana, veliki broj staklenih površina i neodgovarajući raspored prostorija. U ovakvim slučajevima, najbolje je konsultovati se sa stručnim licima, koji će Vas pravilno posavetovati.

4. Najvažnije je da pri kupovini klima uređaja treba voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grejanja. Za kućnu upotrebu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizovati podeli sa deset.

5. Vrste klima uredaja:
- Prozorski klima uređaji su oni kod kojih su svi delovi u zajedničkom kućištu. Najčešće se ugrađuju u gornjem delu prozora ili iznad vrata.Danas se takav tip uređaja ređe kupuje, a prednost se daje split sistemima sa odvojenom spoljnom i unutrašnjom jedinicom.

- Prednosti split sistema su znatno smanjenje buke pri radu klime ( bolji modeli klima uređaja imaju buku unutrasnje jedinice od cak 20db ), znatno bolja raspodela strujanja vazduha u prostoriji te bolje uklapanje delova u unutrašnje uređenje prostora, budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na spoljni zid ili uz prozor. Unutrašnja jedinica može biti zidna, plafonska, podna ili kasetne.

- Podno plafonske klime hlade najravnomjernije, koriste se samo za spuštene plafone, na samom podu ili velike prostorije. Prema broju unutrašnjih jedinica razlikuju se monosplit klima sistemi, koji se sastoje od jedne spoljne i jedne unutrašnje jedinice, i multisplit sistemi za više prostorija, sa jednom spoljašnjom jedinicom i više unutrašnjih jedinica.

6. Kad se odabira mesto za postavljanje klima uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i spoljasnje jedinice. Poželjno je ( ali nije uvek tako ) da ta udaljenost bude što manja, između ostalog i zato što se u tom slicaju troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmerena tako da ne duva direktno po ljudima.

7. Kada već ne možete da spavate nocu zbog vrućine, tada donosite odluku o kupovini klima uređaja i dolazite do problema kako da izaberete onaj klima uredjaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. S’ obzirom da postoji veliki broj proizvođača, modela i tipova, pokušacu da vam ukazem na neke osnovne karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri odabiru klime. Mogućnosti uređaja danas su mnogobrojne i razlikuju se od proizvođača do proizvođača, a veća cena i poznatiji proizvođač u pravilu znače i više mogućnosti koje taj klima uređaj pruža.

- Osnovne mogućnosti klima uređaja su hlađenje vazduha i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtera razlikuju zavisno od modela i proizvođača. Tako postoje elektrostatički filteri, plazma filteri, biofuzijski, NANO filteri, trostruki filteri, filteri sa aktivnim ugljem, fotokatalitički, dezodorirajućim, antibakterijski filteri te na taj način mnogi klima uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, polen, grinje i životinjske dlake.

- Dodatne mogućnosti koje danas poseduje većina klima uređaja su grejanje, hladjenje i odvlazivanje prostorija i ventilacija. Nova generacija klima uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, kao sto su mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i prečišćavanje vazduha, brzog hlađenja ili grejanja te senzora pokreta (kod novijih klima – prisutnosti osobe u prostoriji). Ostale prednosti novih kvalitetnih modela klima uređaja su ušteda energije, jednostavna ugradnja i manje dimenzije (najtanji LG klima uređaji imaju samo 15 cm). Takvi uređaji su svakako i skuplji, ali dugoročno gledano isplatljiviji, jer se štedi energija i čuva zdravlje.

- Osim navedenih statičkih klima uređaja, postoje i pokretni klima uređaji kod kojih se kondenzovana vlaga ne izbacuje iz prostorije, već ostaje u posudici koju treba redovno prazniti. U suprotnom uređaj se lako kvari, a nije ni higijenski. Mogućnosti pomeranja klima uređaja ponekad je vrlo praktična i dobrodošla, ali to je ujedno i nedostatak budući da se proizvoljnim pomeranjem zanemaruje važnost pravilnog postavljanja klime, odnosno optimalno cirkulisanje i odgovarajuća usmerenost ispustenog vazduha.

8. Energetska efikasnost kod klima uređaja zauzima veću vrednost nego što se to ranije odnosilo na problematiku rashladnih sistema za hladjenje. Prvenstveno u kontekstu aktuelnih i budućih okvirnih političkih i zakonskih uslova u Evropi – kao npr EU-direktiva za ukupnu energetsku efikasnost zgrada. Imajući to u vidu branša klimatizacije i rashlađivanja mora dati značajan doprinos preko energetski efikasne tehnike postrojenja.
Potrebna Vam je centralna klimatizacija ili ventilacija za Vaš objekat?
Upešno ste dodali proizvod u korpu.Da završite kupovinu kliknite ovde.Da otvorite korpu kliknite ovde.
x